websikehealthcheck

Blog...

Neked mennyit ér a biztonság? – Utánajártunk, mikor van szükség utasbiztosításra

Mikor van szükségünk utasbiztosításra?

Csak egy hosszú hétvége, nem olyan nagy utazás ez, nem kell biztosítás… ismerős gondolat?
Soha nem volt még ilyen egyszerű a utazás… sokszor már hihetetlen árú repülőjegyek jönnek velünk szembe a neten, és a közvetítő oldalakon jobbnál jobb szállások között válogathatunk. Akár mindez elég is lehet egy szuper nyaraláshoz, de egy betegség vagy váratlan esemény könnyen keresztülhúzhatja a számításainkat… Kivéve ha felkészülten indulunk útnak. Sokan szükségtelen plusz kiadásnak tartják a biztosítást,de vajon igazuk van? A cikkben megosztunk néhány történetet és bemutatjuk a nyugodt nyaralások titkát!

“Biztosítás? Ugyan már… felesleges!”

Sokan ezzel a mondattal el is intézik a biztosítás kérdést egy-egy utazás előtt, nem is sejtve, hogy mit kockáztatnak, miközben pár ezer forintot spórolnak mindössze.

“Minek nekem biztosítás, hiszen csak ide ugrok át Ausztriába. Biztosítva vagyok, mint EU-s állampolgár, van EHIC kártyám jó az nekem.”

Pedig ez nem minden esetben elég. Az EHIC kártya vagy ismertebb nevén európai biztosítási kártya, csak sürgősségi ellátást térít és csak abban az esetben, ha az adott kezelést, ellátást végző ország társadalombiztosítása fedezi azt, saját állampolgárai részére.
Erre jó példa , hogy Magyarországon a fogászati ellátás is finanszírozott TB alapon, ez egyedülálló Európában, külföldön viszont mélyen zsebbe kell nyúlni akár egy sima fogtömés esetén is.

Miért is jó, ha van BBP biztosításunk?

Először is… mi az a BBP biztosítás? Betegség-baleset-poggyász biztosítás, komplex biztosítás a poggyászunkra baleset, illetve betegség esetére.

És hogy mire is jó ez nekünk? Hoztam néhány példát, sztorikat a személyes ismeretségi körömből.

Motorbaleset Bosznia-Hercegovinában

A középkorú férfi motorral érkezett Bosznia-Hercegovinába rokonlátogatásra. A kisváros egyik mellékutcájában egy éles kanyarban motorjával megcsúszott, és súlyos sérülésekkel kórházba került. A férfinak négy bordája is eltörött, ezért néhány napig még megfigyelés alatt tartották. A szakorvosi vélemény szerint a sérült állapota nem tette lehetővé, hogy motorkerékpárra ülve érkezzen Magyarországra, így a járművet hazaszállították, a férfit pedig mentővel szállították haza.

A motorosnak, mivel volt biztosítása, nem kellett kifizetnie az összesen több mint 600 ezer forintot, hanem csupán napi 590 forintba + gépjármű asszisztencia napi 500 forintba került a biztonsága. Szerinted megérte?

Vakbélgyulladás a nászúton

A friss házaspár Egyiptomban töltötte nászútját, amikor az utazás utolsó estéjén az újdonsült férj belázasodott, majd vakbélgyulladás gyanújával kórházba került. Megállapították, hogy a gyanú nem alaptalan és azonnali beavatkozást igényel. A sérült csak néhány nap múlva hagyhatta el a kórházat, és ez idő alatt felesége is vele maradt kísérőként. Mindkét repülőjegyet újra kellett foglalni: a visszafelé járat Bécsig vitte a párt, majd onnan mentővel jutottak haza az otthonukba.

Miért kössünk biztosítást nászút előtt?Egy nászutat is tönkretehet egy hirtelen jött betegség…

Az eset nagyon jó példa arra, mennyire fontos az utasbiztosítás. Biztosítás nélkül a házaspárnak közel 3 millió forintot kellet volna a családi kasszából megfizetnie. Így viszont csak 590 forintba került naponta.

Combnyaktörés Törökországban

Az idős hölgy törökországi útja alkalmával egyik este a szálloda éttermébe vezető lépcsőn megcsúszott, amelynek következtében lábát és oldalát fájlalta. Mentő szállította kórházba, ahol az orvosok combnyaktörést állapítottak meg, és sürgősségi műtét mellett döntöttek. A hölgy lánya az ellátás során mindvégig a sérülttel maradt. Az operáció után néhány nappal a biztosítottat és a kísérőjét mentőrepülő szállította Budapestre.

Mivel a hölgy rendelkezett utasbiztosítással, így nem kellett több mint 7 millió forintot kifizetnie az ellátásáért, csak napi 590 forintot a biztosításra.

Mi a helyzet a COVID okozta körülményekkel?

“Jól van jól van de itt a COVID… na arra biztos senki nem fizet és fizethetem én a 2 hetes karantént, a tesztet, a haza utazást és mindent.”

Ez él a köztudatban, ezért sokan el sem indulnak, még a zölddel jelölt országokba sem. Pedig utazhatunk úgy, hogy közben 100%-ig biztonságban érezzük magunkat, a jelenlegi helyzetben is.

Utazzunk COVID biztosítással!Tényleg csak úgy lehetünk biztonságban, ha inkább el sem indulunk?

A 2020.07.01–2020.08.31 között létrejött Compass Exclusive csomagba tartozó szerződések, Európában érvényes COVID-19 záradékot tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy a biztosítás az alábbi eseményekre is kiterjed:

  • Külföldi járványügyi vészhelyzet miatt beálló, azonnali hazautazással kapcsolatos költségek térítése, 400.000 Ft-ig.
  • Külföldi karantén-intézkedések miatti többletköltség térítése 300.000 Ft-ig.
  • COVID-19 fertőzésből adódó megbetegedés vagy hatósági karantén miatt felmerülő utazásképtelenség esetén, máshonnan meg nem térülő szállás és utazási költség megtérítése 300.000 Ft-ig.

Covid védelem mindössze napi 1090 forintért, 24 órás magyar nyelvű, telefonos asszisztenciával.

Mennyit ér a biztonság?

Elsőre talán bele sem gondolunk, mennyi kellemetlenségtől vagy akár veszélyes helyzettől kímélhetjük meg magunkat, mindezekhez képest jelképes áron.

Mit kapunk még a biztosítás részeként?

Elég egy telefon és a képzett operátorok máris felveszik az adatainkat, a panaszainkat és a lehető leggyorsabb módon megoldást keresnek a problémánkra.

Például, ha nem tudjuk elhagyni a szállodai szobát rosszullét miatt, az asszisztencia kiküld egy orvost aki megvizsgál minket. Amennyiben helyi kezeléssel orvosolható az eset, akkor megkapjuk a kezelést (pl. infúzió). Ha szükséges, gondoskodnak a kórházba szállításunkról, a repülőjegyünk esetleges későbbi időpontra való átfoglalásáról és szükség esetén mentős haza szállításunkról is.

“Azért mindenért biztosan nem fizetnek…”

Lehet, hogy még mindig szükségtelen kiadásnak gondolod, mert veled úgysem történik ilyesmi, ha pedig mégis, az biztosan az a kategória, amiért nem fizet a biztosító. De, nézd.. mutatok néhány példát, extra magas költségű káresetekre, amiket a biztosító partnerünk kifizetett:

USA legnagyobb kár: baleset, csuklótörés amit műteni kellett.
teljes kifizetés: 10.250.000 Ft
Ebből a kórházi kezelés 20.625 USD (több mint 6 m FT), a többi a hazaút és egyéb költségek.

Thaiföld, közlekedési baleset:
9.220.000 Ft a teljes költség, ebből közel 1,5 millió Ft a hazaút, többi kórházi költség.

Costa Rica, baleset (felkartörés):
6 millió Ft csak a kórházi költség, hazaútra jöhetett a tervezett géppel.

Ezek benne vannak a (negatív) top 15 kárkifizetésben.

Szóval, te inkább kockáztatnál?

Ahogy a fenti sztorikból is látszik, elhanyagolható az a néhány ezer forint, ha tényleg bajba kerülsz és segítségre van szükséged. Különösen most, a jelenlegi helyzetben, amikor kissé kiszámíthatatlannak tűnik minden, jó ha úgy tudsz útnak indulni, hogy legalább egy dolog miatt nem kell aggódnod, mert tudod, hogy bármilyen változás esetén a biztosító gondoskodik rólad.

A következő cikkben az útlemondási biztosítás témáját fogjuk körbejárni, tekintve, hogy az is igencsak aktuális jelenleg. Addig is, ha biztosítást kötnél az utazás előtt, szívesen segítünk:

ÉRDEKEL A BIZTOSÍTÁS

 

Rung Gergely
Rung Gergely vagyok, az Utazz biztonságosan blog egyik szerzője. Az utazásnál csak egy dolgot szeretünk jobban: segíteni, hogy mások is csodás helyekre utazzanak és felejthetetlen emlékekkel térjenek haza. Ezért hasznos tanácsokkal és tippekkel segítünk azoknak, akik szeretnék elkerülni a gyakran elkövetett hibákat és biztonságosan utazni.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük