websikehealthcheck

Blog...

Vajon megéri utazási irodával utazni?

Utazási iroda - nyaralás - utazz biztonságosan

Pár éve természetes volt, hogy ha nyaralás, akkor utazási iroda. Ma viszont az online foglalóportálok és szállásközvetítők korában ez sokszor teljesen feleslegesnek tűnik és talán kicsit idegenkednek is sokan attól, hogy irodával utazzanak. Van azonban néhány szempont, amiben az utazási irodák egészen biztosan nyernek az egyéni szervezéssel szemben. A saját szervezés ugyanis számos buktatót rejt magában, amire sokan nem gondolnak. Nézzük, mitől tudod megkímélni magad, ha profi segítséget kérsz az utazásszervezéshez?

A szállásfoglalás buktatói

Egy jól sikerült nyaralás alappillére a megfelelő szállás kiválasztása. Hiszen gondolj csak bele… az egész pihenésed tönkre tudja tenni, ha a gyerekek nem tudnak magukkal mit kezdeni, tele a hotel bulizó fiatalokkal, de a romantikus elvonulás sem lesz az igazi a csúszdaparkban visongó gyerekekkel.
Persze van, amit nem lehet előre tudni és nem derül ki minden mondjuk egy booking-os oldalról. Vagy legalábbis nem egyértelműen. Tegyük fel, hogy találsz egy szimpatikus kis apartmant 200m-re a tengertől, amire azonnal lecsapsz, hisz árban is jó és ez volt a vágyad, hogy az ajtón kilépve pár perc alatt leérj a partra.
Na most, képzeld el a pillanatot, amikor megérkezve azt látod, hogy az elképzelt kép köszönőviszonyban sincs a valósággal. A tengerpart tényleg 200m-re van, viszont egy elhagyatott, koszos partszakasz, ahol fürdeni szigorúan tilos. Szóval a tengerpart nem minden esetben jelent strandot.

Egy utazási iroda szervezői ismerik az adott városokat, szállás lehetőségeket a környéket, ideális esetben nem csak katalógusokból, hanem saját élményeik, utazásaik, helyszín bejárások alapján is. Ez pedig különösen fontos lehet, hiszen nem minden 3 csillagos szállás lepukkant, ahogy az 5 csillag sem feltétlenül garancia a kifogástalan környezetre. Akinek ez a munkája és egész évben különböző utakat szervez, az néhány év után már pontosan tudja, mik azok a figyelmeztető jelek, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ezért sokkal hatékonyabban tudják megtalálni számodra azt a szállást, ami az igényeidnek megfelel.

Amikor csak annyi a dolgod, hogy időben kiérj a reptérre…

Bármennyire is szeretünk utazni, azért lássuk be, hogy a szervezés, repülőjegyfoglalás bizony okozhat néhány stresszes napot, ha minden ezzel kapcsolatos feladat és felelősség ránk hárul. Amivel gyakran nincs is semmi gond, ha egy gyors városnézésről vagy hétvégi kiruccanásról van szó, de egy nagyobb utazásnál (például nászút), távolabbi uticélnál már sokkal fontosabb, hogy minden apró részlet a helyén legyen. Lehet, hogy hetekig, hónapokig bújod a blogokat és utazós csoportokat a Facebook-on, de azért mégiscsak megnyugtatóbb, ha profi segítséged van és nyugodt lehetsz, nem kell foglalkoznod az online check in-nel, a beszállókártyák, dokumentumok kezelésével, mindent megkapsz pár nappal az utazás előtt.
Illetve van itt még valami, amivel sokan nem foglalkoznak a nyaralás megszervezése során, ez pedig a biztosítás, amire egy profi szervező egész biztos figyelni fog.

Utazási iroda - nyaralás - utazz biztonságosanÍgy csak arra kell figyelned, hogy le ne késd a gépet!

„Hogy jutok el a szállodába?”

Ez az a kérdés, amit nem kell feltenned, ha irodával utazol. Ilyenkor ugyanis általában vár valaki a reptéren, így nem kell azonnal taxit vadásznod vagy belevetni magad a helyi tömegközlekedés sűrűjébe. Ez különösen megnyugtató lehet annak, akinek nem erőssége a tájékozódás, a térképpel közlekedés vagy esetleg nem beszél jól angolul.
Az irodák sokszor biztosítanak magyar asszisztenciát és különböző szabadidős programokat is, magyar nyelven. Így az utazás, nyelvtudás hiányában is élvezhető és nem fogod elveszettnek érezni magad.

Megoldás a váratlan helyzetekre

A legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhat, hogy a szállásra érkezve nem azt a szobát kapjuk, amit vártunk, esetleg elromlik a hűtő vagy hiányzik valami a szobából. Ezt még akár activity-vel is megoldhatjuk a recepción, ha kellően fogékony rá a másik fél, de vannak olyan helyzetek, amikor ennél kicsit több segítségre van szükség.
Lehet ez egy váratlan betegség, egy medúza csípés, vagy épp egy okmány elvesztése. Ha saját magad szervezted a nyaralást, ezekkel a problémákkal is egyedül kell megbirkóznod és a helyszínen megtalálni a megoldást. A foglaló portálokon (booking, expedia..) online chat segít sablon válaszokkal, ezzel szemben egy irodában emberek dolgoznak, őket hívhatod, ha segítségre van szükséged. Akár extrém esetben is van kit hívnod például ha törölték a járatod, ami egyéni szervezés esetén meglehetősen stresszes helyzetet eredményez.

“De olyan jó ajánlatok vannak a Facebook-on…”

Nos, igen. Az utóbbi időben nagyon népszerűek lettek a különböző, igencsak csábító árú repülőjegyeket, szállásokat bemutató oldalak, ahogy az utazási tanácsadók, szervezők is, akik általában külföldön élő magyarok, akik hivatalos engedély nélkül szerveznek utakat, programokat az adott helyre utazó magyaroknak.
Az utasok számára ez mind vonzó, ugyanakkor kockázatos is. Ilyenkor ugyanis azt felejtik el sokan, hogy az utazás szervezés, mint tevékenység, szigorú feltételekhez kötött (felsőfokú végzettség, felsőfokú nyelvvizsga, 7 év igazolt szakmai gyakorlat, kötelező vagyoni biztosíték…), pont az utazók védelme érdekében.

Te hogy utazol szívesen?

Inkább magadnak szervezed vagy utazási irodára bízod? Írd meg kommentben, hogy Te hogy utazol, neked mi vált be, oszd meg velünk a tapasztalataidat!

Ha pedig ránk bíznád a következő utazásod szervezését, írd meg nekünk az elképzelésed itt:

AJÁNLATOT KÉREK

 

Rung Gergely
Rung Gergely vagyok, az Utazz biztonságosan blog egyik szerzője. Az utazásnál csak egy dolgot szeretünk jobban: segíteni, hogy mások is csodás helyekre utazzanak és felejthetetlen emlékekkel térjenek haza. Ezért hasznos tanácsokkal és tippekkel segítünk azoknak, akik szeretnék elkerülni a gyakran elkövetett hibákat és biztonságosan utazni.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük